לרגל יום האישה הבינלאומי 2025 התפרסמו נתונים רבים הבודקים את מעמד האישה, בין היתר הציגו נתונים לגבי מקומן של נשים בעמדות הניהול השונות בארגונים.
בישראל רק 31% מכלל המנהלים הן נשים , 21% במשרות ניהול בכירות ורק 13% מנכ"ליות.
ומה הקשר למניעת הטרדות מיניות?
אחד הטיעונים שחוזרים ועולים במחקרים רבים גורסים, שככל שיהיו יותר נשים בהנהלות בכירות , כך יפחתו ההטרדות המיניות.

מחקר שעסקנו בו קבע שככל שהיו יותר נשים בדירקטוריון כך פחתו באופן דרמטי ההטרדות בארגון. ( https://www.evenn.co.il/post/does-board-gender-diversity-reduce-workplace-sexual-harassment ).
קיימים מחקרים רבים שמתמקדים בסיבות מדוע אין מספיק נשים בהנהלות בכירות.
המאמר המצורף בוחן הטרדות מיניות בקרב מנהלות בארגונים, ומציע בין היתר זווית נוספת לשאלה זו.
המאמר בודק את אחוז ההטרדות המיניות בקרב מנהלות בדרגים שונים בארגונים בהשוואה לאחוז ההטרדות בקרב עובדים/עובדות באותו ארגון.
המחקר בחן מנהלות בשוודיה, יפן וארה"ב ומצא, שנשים בעמדות ניהול נמוכות ובעמדות ניהול ביניים ,מוטרדות הרבה יותר מעובדים ועובדות באותו ארגון.
אחת המשמעויות של ממצא זה, שבעבור נשים רבות ,התקדמות בארגון אינה מבטיחה פחות הטרדה אלא להפך.
זה נכון עד לנקודה מסויימת בהיררכיה. ככל שעולים ברמות הניהול אחוזי ההטרדה בקרב מנהלות בכירות יורד באופן דרמטי.
במידה רבה, תוצאות אלו נובעות מהעובדה שמנהלות, מעיזות לדווח יותר מעובדים וגם קיימת אצלן מודעות רבה יותר לשטחים האפורים, שאולי חלק מהעובדים לא חשים בהם בנח אך לא מפרשים זאת כהטרדה , בעוד שלמנהלות ברור לגמרי שזוהי הטרדה.
יש גם אלמנטים נוספים המשפיעים על התוצאה הזו, כמו העובדה שמנהלות בדרגים הללו הן צעירות יותר ולכן חשופות יותר להטרדה, גם מקרב העובדים הכפופים להן.
לכאורה קיים פה פוטנציאל למיגור התופעה , יש דיווח, מטפלים, ניתן לשנות סדרים, אך בפועל, המחקר מצא , שמנהלות בדרגים הללו שמדווחות על הטרדה, חוות נקמה מקצועית וחברתית גדולה יותר מאשר עובדים ועובדות.
אז מה זה אומר?
המנהלות בדרגי ניהול נמוכים ובנונים, הן אלו שאמורות לצמוח לדרגי הניהול הבכירים, אבל כאשר הן חוות הטרדה וההתנהלות סביבן לאחר מכן נקמנית, הסיכוי שיקודמו נמוך מאוד. בנוסף קיימת הטראומה, שחוו, גם ההטרדה וגם ההתנכלות שבאה לאחריה. לכן רבות מהן כלל לא מעוניינות להתקדם או להישאר בארגון.
לא די בחסמים שממילא קיימים בעבור נשים להתקדם לעמדות בכירות, זהו עוד נדבך, שלא מאפשר להן לשבור את תקרת הזכוכית.
המסקנה של המאמר, תואמת למחקרים אחרים- הטרדה מינית, היא מכשול גדול ביצירת שיוויון מגדרי בארגונים, היא חוסמת פעמים רבות את היכולת של נשים להתקדם לעמדות בכירות יותר בארגון.
סיכום
המאמר הזה, מציב עובדה עגומה- הדרך לשבור את תקרת הזכוכית בעבור נשים עוד ארוכה ומלאה מכשולים. בנוגע להטרדות מיניות, כאשר 81% מהנשים חוו הטרדה במקום העבודה , ברור לכולם שיש לפעול בכל דרך למגר את התופעה. אחת הדרכים היא להגדיל את כמות הנשים בהנהלות הבכירות, אבל כאשר היכולת שלהן להגיע לשם כל כך נמוכה, קשה להאמין שיתחולל השינוי הנדרש.
אחת הדרכים לעשות זאת, היא פניה לנשים שנמצאות כבר בעמדות בכירות, שיעשו הכל כדי לקדם כמה שיותר נשים.
コメント